ÚJDONSÁGOK

<< <  Oldal 16 ennyiből: 17  > >>

2011 május 7-8-án Muray képekkel ünnepelték a Madarak és Fák Napját az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál. A Magyar Madártani Egyesület nógrádi munkatársainak segítségével lehetőség volt távcsöves madármegfigyelésre és madarakról szóló filmek megtekintésére.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területén látogatóbarát jegyrendszerrel népszerűsíti az Ősvilági Pompeji kincseit!
2011 április elsejétől, az immáron egész napos tartózkodásra is tartalmas élményeket nyújtó, megújult Ősmaradványoknál csuklószalag jegyek kerültek bevezetésre:

Alapfy László különleges fotókiállítása 2011 március 1 - április 30 között volt megtekinthető az Ősfenyő Belépő fogadóépületben.

A bükkábrányi ősfenyők konzerválásának második szakasza 2010 végén befejeződött, megújulva várják látogatóikat. 2007 nyarán rendkívül ritka ősmaradványokat fedeztek fel a bükkábrányi lignitbánya területén: 60 méter mélyen a föld alatt, a fedőkőzetek letakarítása közben 16 darab, 7 millió évesnek becsült ősfenyő törzsére bukkantak a bányászok. Megmentett példányai, a különleges leletek az Ősfenyő Belépő látogatóközpont előtti védőépületben megtekinthetők.

A terület védelme, jelentősége

A világhírű őslénytani előfordulás tudományos vizsgálatai a kövesedett óriásfenyő kapcsán, Kubinyi Ferenc révén, 1836-ban kezdődtek el. A famatuzsálem mellett, 1900-ban fedezték fel a Selmecbányai Akadémia tudósai az ősállati lábnyomokat, majd a fatörzset meglátogató Koch Antal 1903-ban a szomszédos vízmosás cápafogas homokkövét.

A kőfa legsérülékenyebb részei fölé 1866-ban emeltek egy védőboltozatot, mely a világ egyik első olyan védőépülete volt, melyet egy ősmaradvány helyszíni védelme érdekében hoztak létre.
Időközben a terület földtudományok művelőinek zarándokhelyévé vált, de kellő őrzés hiányában a népszerűsítés az őslénytani értékek vandál pusztítását, kirablását is előidézte.

Tasnádi Kubacska Andrásnak nagy szerepe volt abban, hogy a terület értékei megmeneküljenek a végső pusztulástól.
Szerencsére a terület - az 1944. évi védelem fokozatos kiterjesztésével - a nagyközönség számára is megnyithatta kapuit, geológiai tanösvénye 1986 óta szervezett túravezetésekkel fogadja az érdeklődőket.

Az Európa Diplomás és világörökségi nevezés alatt álló terület 23-17 millió éves képződményeinek változatos kövületei részben az egykori különleges ősföldrajzi helyzetnek és az őskörnyezetet elpusztító, egyúttal betemető vulkáni katasztrófának, részben pedig a különleges megmaradási – konzerválódási körülményeknek köszönhetően válhatnak közkinccsé. Ősvilági Pompejinek is nevezik a szakirodalomban. Érdemes hát felkeresni.


  • Köszöntő
  • Bemutatkozunk
  • A terület munkatársai