ÚJDONSÁGOK

Oldal 1 ennyiből: 17  > >>

2017. május 26 és június 11 között színes program-kavalkád ünnepelte öreg kontinensünk földtani örökségét Ipolytarnócon és Eresztvényben, a Geopark központjában is.
2017. május 28-án, az Uniós Fejlesztések Nyílt Napjához csatlakozva várja látogatóit titokzatos Ősvilágunk.
2017. május 1-én termelői piac és kézműves vásár volt az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál.
Balázs András atya ihletett képei 2017. május 2-ig lesznek megtekinthetők az Ősfenyő Belépő Fogadóépületünkben.

Üdvözöljük honlapunkon!

Miocén erdő


2010 augusztusától az új fogadóépülettől a geológiai tanösvény bejáratáig vezető kőzetparki ösvény melletti 4 hektáros területen új arborétum várja a látogatókat. A miocén erdőben a 20 millió évvel ezelőtti miocén kor flórájának jelenkori leszármazottjai és ősállatreprodukciók között vezet az út.

Miocénerdő a tanösvényről

A pihenőhelyekkel szabdalt, gyalodhidakon átívelő ösvények mentén különleges, egzotikus helyekről származó növények bontogatják lombjaikat. Árnyékukban  minden olyan miocén kori állatfaj élethű szobra megtalálható, amelynek lábnyomait megtalálták az ipolytarnóci ősvilág mára megkövült, agyagos talajában.

  • Az ősállatok elhelyezkedésének térképe
  • Miocénerdő a tanösvényről

    Az arborétum közepén egy építészetileg is igen mutatós, ugyanakkor a tájba harmonikusan illeszkedő melegház található. Itt szenderegnek télen azok a növények,  amelyek nyáron még szabadban virulnak. Ilyenek a pálmafélék is, melyek az ipolytarnóci melegebb harmadidőszak karakteres növényei voltak. Az elmúlt 20 millió év kontinensvándorlása sodorta a területet északabbra, a földi klíma is hidegebbé vált, az ősi trópusi, szubtrópusi flóra tovatűnt. Jégkorszakban élünk (állandó jégsapka fedi, még most is bolygónk pólusait), segíteni kell az egykori őshonos növényzetet a téli hónapok átvészelésében.

    Az alábbi képek szerint néhány száz éven belül ilyen látvány fogadhatja majd a látogatókat, úgy tervezzenek életvitelükben, hogy ezt is megláthassák!

    Cukorfenyő

    Mamutfenyő